• Åringshingstene, beite her grenser mot Glomma. Foto: privat

  • Åringshingstene liker seg nede ved elva. En galopp, to kalde og en spranghest. Wicked is Good, Lystad Brage, Lystad Hugin og Yummy.

  • I 2021 hadde vi hingsteslepp her. Nordlandshest Arion.

  • Her er Lystad Loke. Foto: Mosling foto.

  • Oksamit, hingst e. Readly Express u. Karisma Broline. Er som føll. Blitt en flott åring.

  • Vi forer alltid med kraftfôr på beite, to ganger per dag, hele sommeren igjennom. Her deler de eldre hingstene på sin mat.

  • Store og små trives i Skiptvet. (Foto privat)

– Sesongen i år har vært travel. Ti hopper er bedekt, eller skal bedekkes. Vi har fått fire føll så langt og venter to til. Det går i ride-, galopp- og travhester, innleder Wenche Hestad på Lystad gård i Skiptvet.

Gården drives av Wenche Hestad og datteren Victoria Hestad, samt med hjelp fra Wenches mann Harry.

– I tillegg leies inn hjelp under visse perioder på året. De som har hest her får rabatt om de hjelper til. Vi er glade for alle som tar i et tak, og spesielt under tiden med følling og der hoppene overvåkes til alle tider av døgnet. Vi liker godt at eiere involverer seg, når det passer og de ønsker. I år fikk to ivrige hoppeiere være med på hver sin fødsel. De ble jordmor til eget føll (med støtte fra Wenche, red. anm.).

Gode, dyktige naboer

Med andre ord går det i hester dag inn og dag ut for kvinnen som flyttet til Østfold for noen år siden, og som har funnet seg godt til rette i Skiptvet.

– I kommunen er det også mye travhest rundt forbi. Gården ligger nabo til Stian Eilefsen og Sven Olav Weberg, begge travtrenere. Det er godt å kunne samarbeide med så flinke folk. Skiptvet er også den kommunen i Norge som har flest hester i forhold til antall innbyggere sies det.

– Jeg nevnte det innledningsvis. Hos oss befinner det seg travere sammen med fullblods og spranghester. Nettopp slik konseptet Avlsstall er myntet på – et tilbud for alle raser av hest i Norge. Vi hadde dessuten et hingsteslipp i 2021 med Nordlandshesten Arion. Det kan bli mer av slikt, sier Wenche.

Unikt samarbeid

– Litt mer informasjon, vi har et unikt samarbeid med Trivium veterinærklinikk. I fjor ble samtlige hopper drektig. Trivium har kjøpt gård kun fire kilometer fra oss. Dermed finnes tilgang på hingstestasjon, seminstasjon og klinikk kun kort vei unna. På den måten er det selvsagt lettere å få hoppene drektig, og med akkurat hvilken hingst som er ønsket.

– Ellers nevner jeg at hester fra eget oppdrett får navn etter gården. Lystad går igjen i kaldblodsoppdrettet vårt. De varme gis latinske navn og med W.H. bak (Wenche Hestad, red. anm.). Vår første store egenproduserte årgang er nå tre år, naturligvis håper vi å se oppdrettet på banene fremover, fortsetter Hestad.

Utegang gjelder

Om driften på Lystad gård, hjemmesiden er www.lystadgaard.com, er å nevne at målsetningen er å levere friske og gode individer med kapasitet til å være med helt opp i eliten. Gården har unike oppvekstsvilkår, med store områder med kupert terreng, og tilrettelagt for mye bevegelse. To uteganger på 20 mål, to uteganger på 3-5 mål og seks store beiter på hver rundt 20 til 40 mål. Alle utegangene har haller der hestene kan legge seg til, de er gruset opp og drenert på en større flate.
– Både hopper og unghester går hovedsakelig på utegang. Kun hopper som skal følle, eventuelt de av hestene som har skadet seg, er inne på stall, avrunder Hestad.

Følg gjerne livet på Lystad gård;
Facebook: Lystad Gård
TikTok: @lystadgaard
YouTube: Lystad Gård
Webside: www.lystadgaard.com

Avlsstall.no – sammen om morgendagen hester