Mellom Hamar og Elverum ligger Sjølien gård. Det bor, lever – og ånder, familien Steinseth for og med hesten.
– Ved siden av å være travtrener tar jeg gjerne imot avlshopper, føll og unghester, innleder Bjørn Steinseth.
Så vakkert at det nesten ikke går an!
Midt inne i Innlandets dype skoger dukker Sjølien gård opp, et eldorado for hest og folk. Den ligger så vakkert til at det nesten ikke går an. En herlig grønn flekk blant lange solide gran- og furulegger.
– Under de siste årene har det skjedd mye hos oss. Stallen er renovert, utestaller er bygd og luftegårder og havner er satt opp, fortsetter Bjørn – et viktig midtpunkt for mange og spesielt distriktets utallige amatørtrenere.
– Det å bli registrert som Avlsstall var og er viktig, jeg tror på framtiden for travsporten og tør satse. Her hos oss finnes plass til 25 hester. De har romslig plass både inne og ute, og vi følger opp nær sagt hver time under døgnets gang. Er jeg på travkjøringer er min bedre halvdel Ragnhild involvert, understreker han.
– Om vårt videre opplegg er å si; hestene trenger mat. Mye mat, og rett mat. Vi har høy, ensilasje og kraftfor. I tillegg består gården av 15 havner og luftegårder. Det er viktig at avlshoppene, deres føll og unghester får mulighet til å røre seg mye og fritt.
Kom gjerne på et besøk
– Her på Sjølien er vi behjelpelig med det meste. Fra valg av hingst, frakt til og fra hingstestasjoner eller veterinærer, til følling og deretter temming samt innkjøring når den unge lovende krabaten er blitt ett år. Ønsker man kan jeg også ta oppgaven å trene for start i løp, avrunder Bjørn Steinseth, en mann med dyp tro på norsk avl og travsport.
www.avlsstall.no – sammen om morgendagens hester
(tekst og bilder Even Elvenes)