Banebrytende stall på Voss

Janne Bolstad og Alexander Johansen satser i solid stil. Paret fra Voss er banebrytende, deres drift er den første Avlsstallen på utsiden av trav og galoppsporten.
– Vi lager gode hesteliv. Det er ordtaket som gjelder hos oss, åpner Bolstad.

Fenne Farm er navnet, gården som ligger i fjellsiden på Voss.
– Fra å leve et urbant liv med base i Bergen for få år siden og fram til at gård og mann ble kapret gikk fort. Alexander og jeg har begge erfaring med hest fra vi var barn, og ridesporten har vært mitt miljø, fortsetter Janne som i sin tid arbeidet rundt produksjonen av TV-serien TopGear, og som seinere hadde delansvar rundt blant annet Idrettsgallaen og X Games. I dag er det eventbransjen som gjelder for 37-åringen med opphav nettopp i Bergen.

Praktfullt tilbud
– Tre store havner på 25 mål hver venter hestene som kommer til oss. I tillegg har vi et skogsbeite på over 50 mål. Plass finnes det rikelig av på Fenne, fortsetter hun.
– Om stallen er å nevne at den ble bygd i 1997, da som et fjøs. Etter overtakelse av eiendommen reiv vi ut innhengningen og gjorde helt om. I dag har vi ni bokser, en av dem er til følling og må sies å være romslig, påpeker Janne. Vi har mulighet til å lage to føllbokser slik at to hopper kan følle samtidig hos oss.
– Så langt har vi kjøpt inn alt av mat til dyra, det være seg høy eller kraftfor. Men neste år kan det bli til at vi starter egen høyproduksjon.

Banebryter
Historiens første Avlsstall, myntet på andre raser enn travere eller galoppører, vil ha sitt nedslagsfelt i ridesporten. La det også framkomme; Fenne Farm er vakker til tusen, og godt egnet for hestehold.
– Jeg har tatt opp hobbyen med å ri dressur. Miljøet er stort, og jeg håper å nå nye kontakter på den måten. Ellers ser vi at Falkanger Stall og Stutteri utenfor Bergen er med i familien Avlsstall, og deres hingsteholderi vil vi strekke oss etter. Vi vil gjerne samarbeide med Falkanger og andre avlsstaller, men vi er i utgangspunktet ikke interessert i å holde egen hingst  Hos oss skal eieren være i sentrum, vi tilbyr alle tjenester som er ønskelig. Det være seg fra bedekning, til å delta med kontroll når føllingen skjer. Og om det er ønskelig tilbys føllbarnehage og ivaretakelse av unghesten når den tiden kommer, påpeker begge. Vi har størst fokus på helpensjonstjenester, for både hopper, føll og unghester.
– Når sant skal sies har vi høstet informasjon om at markedet som finnes i travsporten er verd å satse på. Her på Voss er miljøet rundt traveren stadig voksende, dessuten finnes hestelinje på jordbruksskolen som ligger sentrumsnært. En av de to veterinærene vi har knyttet til oss jobber for å åpne en hesteklinikk der, påpeker Bolstad.
– Det siste som er viktig å nevne er at pleie og beskjæring av høver besørges av profesjonelle hovslagere. Vi strekker oss langt og har fokus på å bygge tillit hos kunden, avslutter hun. Kanskje få med at vi har gode samarbeidspartnere.

Ta vel imot Fenne Farm, en banebryter i sammenhengen Avlsstall.

Avlsstall – sammen om morgendagens hester

Foto: Fenne Farm Tekst: Even Elvenes