Det som i 2007 startet med et fjellbeitetilbud for unghester i regi Stall Alvdal, har 15 år senere blitt til helårs næringsaktivitet med travhest ut fra den opprinnelige husmannsplassen Sandtrøa.
– Fjellbeitetilbudet ble raskt populært, og etter hvert litt for omfattende til at vi lenger kunne kalle det hobby. Alle vi sju i Stall Alvdal hadde nok å henge fingrene i på hver vår kant, men jeg var vel den som trygt kan kalles “travidioten” blant oss, og slik ble det til at jeg overtok og gjorde konseptet til en næringsvei, ved siden av fast jobb i kommunen, sier Ole Sylte Heggset.
Familien har nå besøk av 30-35 unghester hver sommer på fjellbeitene i seterlandskapet i Alvdal, og fra høsten 2020 ble det helårsdrift med hest da ny stall stod ferdig. Straks er det klart for tredje innsett med små, håpefulle i ekteparets føllbarnehage.
Optimalt for unghestene
– Filosofien bak beitene i fjellet er at artsrike, store arealer, kombinert med den tørre fjellufta vår, gir unghestene en god start. Både fysikk og psyke utvikles optimalt, og beitene er bare forsiktig gjødsla opp. Det ivaretar artsmangfoldet og gjør at hestene bruker mye tid på å spise og ta opp næring, noe som stimulerer og bygger et robust mage-/tarmsystem. En slik naturlig oppvekst i flokk mener vi gjør hestene godt forberedt til senere å bli toppidrettsutøvere på travbanen, sier Ole.
Stabile og snøsikre vintre er et anna særtrekk for fjellområdene, og etter at flere av eierne med beitehester opp gjennom årene etterlyste et tilbud for følla fra avvenning og fram til beite, tok et stallprosjekt form gjennom våren 2020.
Realiserte både stall og salong
Oles satsing på en stall tilpassa drift som føllbarnehage med en kapasitet på 8-9 føll fra avvenning og fram til beitesesong året etter, ble først realisert, velsignet med kjærkommen støtte fra Innovasjon Norge. Da de første følla ankom i oktober 2020, flytta så gravemaskina seg til motsatt side av tunet og iverksatte kona Goros drøm om å skape næring på tunet.
Bygging av ny frisør- og fotpleiesalong ble fullendt i mars 2021, og her har husfrua som faglært frisør nå to ansatte utenpå seg sjøl etter halvannet års drift.
– På et lite halvår hadde vi investert over 3 millioner og fått næringsaktivitet i begge ender av tunet. Selv om det er hektisk i perioder er det veldig artig at responsen har vært så god for oss begge. Det at Goro jobber hjemme mens jeg er på jobb i kommunen, er en stor trygghet ettersom hun da kan ha oppsyn med følla fra sin arbeidsplass. Hesteaktiviteten i utegangen er dessuten noe mange av kundene i salongen setter pris på.
Naturlig temt
En oppvekst i flokk er jo det hesten er skapt for. – De blir jo langt på vei naturlig temt, og arbeidet vi legger i dem både ute og inne går egentlig svært lett, forteller Ole.
For, foruten utegangen ute og løsdriftsopplegget i stallen, inkluderer et opphold på Sandtrøa også håndtering og tommekjøring fram mot våren. Selv om hestene deretter blir med gjennom beitesesongen og først drar hjem i månedsskiftet august/september som 1-åringer, meldes det om at de fleste er i vogna etter kun få uker på høsten.
300 besøk fra hele landet
Føllbarnehagen har en kapasitet på 8-9 føll, mens familien på Sandtrøa nå disponerer over 300 dekar med beitemark i seterdalene rundt i kommunen. Dette gjør det mulig å ta inn rundt 30-35 beitehester hver sommer. Gjennom 15 år med drift har det blitt mange besøk og i 2023 kommer vi nok opp mot 300 beitehester siden starten i 2008.
Alvdal kan vel ikke kalles å ligge sentralt lokalisert i trav-Norge, men folk kommer langveis fra. – Ja, det er utrolig at folk kommer til oss med hestene sine etter turer på flere titalls mil, men vi har hatt gode ambassadører på besøk tydeligvis. Hvert år kommer det nye navn på blokka samtidig som tidligere besøk bestiller nærmest et halvår i forveien. Ofte har vi fullbooket beitesesongen i februar, sier Ole.
Hester og eiere fra Fauske i nord til Sarpsborg og Tønsberg i sør, samt over mot Hallingdal og Bergen i vest har i disse årene funnet veien til Alvdal. De kjører vel egentlig forbi mye gode beiter på veien, men det er kanskje noe med konseptet og det at vi legger mye tid i godt tilsyn og oppfølging, som gjør det, spekulerer Ole.
100 vinnere og 28 millioner innkjørt
– Vi har selvsagt vært heldige ettersom det har kommet mange dyktige oppdrettere og eiere med sine håpefulle, og det er svært artig å se at det blant disse har kommet flere vinnere av både klasseløp og V75-løp. Stall Alvdals Smedheim Solan og resten av søskenflokken har selvsagt vært med å sikre PR for opplegget, men nå i oktober vil nok 100 av de startklare som har besøkt Alvdal ha vunnet løp på norske, svenske og finske baner.
Nylig passerte de drøyt 190 beitehestene i startklar alder hele 28 millioner kroner innkjørt i banen. – Utrolig artig, sier Ole Sylte Heggset, som sammen med kona Goro og familiens tre sønner har skapt en næringsvei ut av hestetilbudet som startet som en hobby.
Besøk oss gjerne på Facebook, og ta kontakt for en hyggelig hesteprat om du har en kandidat til føllbarnehagen eller beitene våre, avrunder Ole.
Foto: Stall Sandtrøa