Han heter Odd Dvergsdal og er hingsteholderen nær sagt alle kjenner i norsk travsport. Rogalendingen kan imidlertid mer enn det, han har avlshopper og unghester som gis alle muligheter.
– Gode forhold er viktig, påpeker Dvergsdal – nå også driver av Avlsstall.
På tale om å satse på avl av norskfødte hester, mannen fra Kleppe i Rogaland ligger helt i toppen blant de som gjør det. Ikke bare besitter han bruksavtale på Felleskjøpets forsøk og stamsedgård 10 kilometer fra Bryne og 15 kilometer fra flyplassen Sola. Odd har dessuten gått til innkjøp av egen gård på Nodeland der den gamle travbanen Hortemo i sin tid bar sørlandsk travsport på sin skulder.
– Jeg er i ferd med å pakke ned virksomheten på Sørlandet for i år. Hestene fraktes til Rogaland hvor de skal være vinteren over. Til våren går reisen tilbake til Hortemo, sier Dvergsdal som har tappet hingster og forsynt drøyt 400 hopper bare i år.
Store bokser, godt for og mange havner
– Hjemme på Kleppe, jeg er og blir rogalending, har vi en godkjent EU-stall på fem bokser, og to øvrige staller med plass til nærmere 25 hester. Over vinteren skal 10 – 12 avlshopper stå hos fruen og meg. Fem av dem har føll ved foten. De får så mye stråfor de orker å spise, samt kraftfor daglig. Utegangene er fordelt på to store havner, begge er rundt 20 mål store. Videre har jeg lagd til en egen hingstehavn, og er snart klar med en grushage hvis været blir dårlig, eller regnet står i bakken. Ja, vi satser, påpeker han.
– Stallen på Nodeland da?
– Der skal hoppene gå under sommeren, og vi har 15 store bokser å by på. Føllingene skjer med overvåkning av kamera. Intet skal hende uten at vi har kontroll, sier Odd som er kjent for sin dyktige hestehånd. På gården ved Hortemo utenfor Kristiansand finnes to havner på 10 mål, samt to større luftegårder med grus som underlag.
– Jeg setter pris på vår veterinær Rune Skogen som bort tvert over gata på Kleppe. Han kan faget sitt. I hele tatt tror vi på norsk travsport, på avl av norske hester, avslutter Odd Dvergsdal.
www.Avlsstall.no – sammen om morgendagens hester
(Tekst: Even Elvenes Bilder: Jæren Hingst)