I solen på Solbakken

Solen skinner.

Solbakken gård der Brit Elin Oftedal driver Avlsstall, er smekk full av hopper, folunger og unge hester.
– Jeg har merket en påtagelig økning av forespørsler om å ta inn hester på stallen under det første året som avlsstalldriver, åpner Oftedal.

Oftedal og hennes make Knut S. Oftedal holder til på Laland i Klepp kommune i Rogaland. Gården ligger pent til på toppen ved Frøylandsvannet tett ved en annen avlsstall; Stall Handeland med adresse Kleppe.
– Vi samarbeider tett og til dels ofte forteller Brit Elin, som setter stor pris på å ha en slik ressurs ikke langt unna.
– Det går i hester og atter hester, både avlsdyr og aktive travere. Gården vår er på 53 mål, i tillegg er fem mål med jord innleid. Ved siden av dyrehold produserer vi gras, fortsetter hun.

Stallene, tre i antall, har plass til totalt 22 hester. Videre finnes en utegangsstall med plass til 18 føll.
– Vi tar imot avlshopper og gir dem god oppfølging. Alt fra transport til og fra hingstestasjon, til veiledning ved følling og daglig kontroll og stell, understreker Oftedal.
– Før Avlsstall-konseptet kom drev jeg et lignende tilbud. Jeg har holdt på i 19 år totalt og er vel det som kan kalles rutinert.

Trives i rollen
– På tale om Avlsstall, er det noe å utsette på tiltaket?
– For det første, jeg har merket at etterspørselen etter plass og tjenester har økt det siste året, og som er positivt nå hvor travsporten er nede i en bølgedal. Drivkraften i Avlsstall er god, hver enkelt tilbyder presenteres og vi er blitt mer synbare via hjemmesiden og i sosiale medier. Men, jobben har nettopp startet, og potensialet til Avlsstall er stort. Jeg håper og tror det vil vokse seg langt større etter hvert, påpeker Brit Elin.

– Hvilke andre forbedringer i konseptet er ønsket?
– Avl av hest burde komme innunder næring, likt produksjon av andre dyr. Avl av hester er absolutt likeverdig amme-kyr og annet dyrehold.

Livet i solen
Våren har vært kald i hele Norge, selv i Rogaland. Men solen har vist seg ofte fram, og Oftedal stortrives.
– Alle åtte merrene har allerede føllet. Det betyr at føllbarnehagen vi også driver er i godt gjenge. Den starter i begynnelsen av november og gir oss tid til å skille i fra føllene fra sine mødre i god tid før startskuddet går. Noe som passer fint avslutter dyktige Brit Elin Oftedal.

Tekst: Even Elvenes
Bilder: Privat