Gården ligger i Skotselv 27 kilometer fra Drammen, og rett ved grensen til Modum kommune. Der driver Maria Robertz trening, avl, oppdrett og oppstalling av fullblodshester. Vi ønsker velkommen til den første Avlsstallen rettet mot grenen galoppsport.
Maria Robertz vokste opp ved legendariske Flyinge hestesenter sør i Sverige. Hun tok trenerlisens tilbake i 1995, og i 2003 gikk veien til Norge. I dag er det gården i Skotselv som gjelder, en flott plass med store, gode beiter og fine forhold ellers.
– Det finnes en skrittemaskin også, og kameraovervåkning i stallen der det for dagen befinner seg 11 avlshopper, en rekke unghester og føll. Unghestene vokser opp på utegang med god plass i halm-hus, har fri tilgang på godt grovfor samt lunket vann fra thermobars. Til og fra utegangene er det gjerdet inn 300 meters spor for så mye aktivitet som mulig. Jeg legges stor vekt på å fore unghestene ute, hov-, tannstell og håndtering tilbys også. Alle åringer blir dessuten røntget ved ett års alder og scoopet i halsen før de leveres videre.
Jockey og solid utdannelse
Robertz karriere med og rundt hesten er lang og solid.
– Jeg startet karrieren som jockey i Sverige på 90-tallet, og var assisterende trener for Björn Björkman og Bodil Hallencreutz. Utdannelsen ble tatt ved Lunds Universitet, i sociologi, og deretter innen hestefag på Strömsholm samt Flyinge. Fra 2006 har avl og oppdrett stått i sentrum for interessen og driften, men det går å nevne at jeg har drevet «Inn på Tunet», et tilbud for ungdommer i Øvre Eiker, forteller Maria.
Bred erfaring
Det skal også nevnes at Maria (50) kan skilte med å være leder for avlsforeningen NFFF siden 2012, medlem i European Thoroughbred Breeders Ass (EFTBA), samt som styremedlem i Norsk Galopp.
Under 2023 plasserte Maria seg som nr 1 og 2 i oppdretterstatistikken. Hun har videre vært hingsteholder i 10 år, og følger nøye med i utviklingen innen forskning på hest, samt utviklingen av avlsarbeidet også internasjonalt.
– Derfor, det å bli driver av en Avlsstall er jeg innsatt i, et moderne tiltak som forenkler å være oppdretter, avslutter Robertz.
Snaut 100 folunger
– Andreas Kalberg er gårdeier og driver med oppdrett av varmblodshester. Jeg tror totalt det har kommet til snaut 100 føll av varmblods, kaldblods og fullblods rase her under åras løp.